mcarlsson

"Guidning"

Kategori: Däggdjur

En kväll bestämde vi oss för att jag skulle försöka visa engelsmännen älgar. Vi åkte till ett ställe där jag hade sett älg förut. Dock såg vi ingenting så jag försökte locka fram en. Efter en liten stund dök det upp en ung älgtjur som visade sig i kvällsljuset. Vi kollade på den en stund och de fick ta lite bilder.
Senare åkte vi vidare och fick syn på en ganska stor älgtjur. Det var lite för mörkt för att se hur många taggar den hade, men kronan var riktigt fin! När vi fortsatte ytterligare en bit såg vi fyra älgar på ett och samma gärde!
Engelsmännen var redan här mycket nöjda med kvällen, men innan vi skulle hem skulle vi prova en annan grej..
 
Vi åkte vidare in i ett vargrevir för att se om turen fortfarande var på vår sida. Vi stannade på ett ställe och ganska snart började några vargar att yla. Vi var alla lyckliga över upplevelsen och turen vi haft. Efter en stund drog föräldrahanen igång med några få dova yl. Det var det enda vi hörde av honom under kvällen. Vi kunde höra på ylen hur vargarna rörde sig ca 500meter bort.
 
Efter ett tag bestämde vi oss för att åka åt det hållet vi hade hört de flesta av dem. Vi stannade på ett ställe och insåg ganska snart att vi hade passerat dem, så vi åkte tillbaka en bit. Väl där drog två vargar igång och ylade ca 50meter bort! Det var kolsvart ute och skogsstämningen var precis som den ska. Efter ett tag blev de tysta och vi hörde dem inte under ungefär en kvar. Rätt som det var hörde vi hur något gnällde till bara en liten bit ifrån oss och en fjolårsvalp hade kommit ut på vägen bara 11meter ifrån oss! Den blev rädd när den uptäckte oss och sprang iväg en bit. Jag fick ganska fort upp ficklampan så vi alla såg den ståendes på vägen 25meter bort. Den stod där i tio sekunder, lite rädd och snopen, innan den försvann i mörkret igen.
 
Kvällen var helt otrolig och alla var riktigt nöjda vill jag lova! Till och från i två och en halv timme fick vi höra vargarna.
Den här händelsen kommer vara ett minne för livet och jag tror aldrig att man får vara med om något liknande igen!
 
Ibörjan lät det såhär:
 
Lite senare när de ylade på nära håll lät det såhär:
 

Det var en otroligt häftig upplevelse som inte går att beskriva med ord!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: