mcarlsson

Sista dagen

Kategori: Fåglar

Nu är det snart slut för denna gången. Det har vart fyra roliga och lärorika veckor med väldigt lite sömn, speciellt den senaste veckan.
Jag kommer att uppdatera senare med lite mer info om vad som ringmärkts.
 
I senaste inlägget skrev jag om ortolansparven. Här kommer en till mega!
 
1k höksångare! Den var betydligt mycket större än vad jag trodde att den skulle vara. Ser dock inte lika stor ut på den här bilden.. Riktigt kul att få se och hålla! :)
 
Skäggmesarna verkar ha haft framgång i år. Har sett massor. Här är en 1k hane. Det är märkliga och fina fåglar med väldigt små vingar och lång stjärt.
 
En eftermiddag när Zac och jag var ute och skådade drog en oskskur förbi. Vi stod vid Hammarkullen i vindskyddet så det var bara att vänta ut regnet. Alla fåglar tvingades landa pga allt vatten. Man kunde inte se långt alls. Det var intressant att se hur alla tusentals gäss stod som förstelnade åt samma håll i ca 10min.
 
Lite senare tittade solen fram igen.
 
Örnarna satt där de brukar. I toppen en adult och i den nedre delen en juvenil.
 
En sparvhök landade på andra sidan av dammen och torkade vingarna och stjärten i solen.
 
Igår ringmärkate jag en 1k hona kungsfågel. Sveriges minsta fågel! Man blir lika förvånad varje gång man håller en i handen. Vägde omkring 5gram.
 
Ytterligare en mindre hackspätt! :) En 1k hane.

Överblick

Kategori: Allmänt

Det är inte många dagar kvar nu. Ska njuta med märkning och skådning de sista dagarna innan det bär av hemmåt igen. Här kommer några bilder från veckan.
 
Nu har örnungarna lämnat boet. En intressant sak är att det tydligen drog till sig mer örnar direkt i området. Innan har jag bara sett föräldrarna, men nu minst två till. Kan det vara så att föräldrarna är mindre revirhävdande när ungarna är flygga?
 
Så här kan det se ut när en pilgrimsfalk jagar. Hade nöjet att räkna alla tofsvipor i början av vecka och det var 2305st. Antagligen mer nu.
 
1k lövsångare och 2+ lövsångare. Sveriges vanligaste fågel.
 
1k grå flugsnappare.
 
Igår fångade vi oväntat nog en 1k kricka i näten! Kul med lite omväxling! :)
 
En mindre hackspätt som verkligen levde upp till namnet!
 
En av de "tyngsta" arterna jag märkt hittills. Känns riktigt kul att fått märka en 1k ortolansparv. Känns mega!
 
I Oset simmar denna fina dam. En rostand. Kul att få se!
 
Tog ett snabbt kort på några gäss för att främst kolla inställningarna. Då fick jag se att bilden blev ganska spännande. Lägg märke till arterna.

En till tur ut i storskogen

Kategori: Däggdjur

Vi drog en sväng igen för att spana efter älg och lyssna efter varg, första gången var det en av engelsmännen som inte kunde följa med.
 
Vi började med att kolla efter några sparvugglor. Dock försvann de för länge sen från holken men vi kollade lite i området. Vi fick inte syn på någon så vi fortsatte mot platsen vi hörde vargarna förra gången.
 
Väl där hörde vi en på väldigt långt håll. Vi väntade länge och provade lite olika områden men vi hörde inget.
När klockan hade passerat midnatt började jag att fundera på om vi skulle åka hem. Just då hörde vi ett lodjur! Den var ganska långt bort men man kunde ändå höra lätet ganska tydligt. Det lät som en stor hanne. Det var riktigt häftigt att få höra igen! Sist var det över två år sen jag hörde lodjur.
 
Ännu senare när jag än en gång funderade på om vi skulle åka hem fick vi höra det underbara ljudet vi väntat på. Hela vargflocken var samlad max 1km bort och ylade några gånger innan vi for nöjda hemmåt.
 
Väl på hemvägen fick vi även se två älgar, en ko med en årskalv.
 
Ännu en lyckad kväll i storskogen! :)
 

Under veckan

Kategori: Fåglar

För några dagar sen fångade vi en 2k hona rörsångare som var ringmärkt i Bryssel! :)
 
En av fyra trastsångare vi fångade på vallen igår.
 
Det är den första trastsångaren jag märkt och första gången jag fick färgmärka :)
(inte den på bilden)
 
1k sädesärla från Ässön.
Dagens överraskning på Ässön var den här 1k forsärlan

"Guidning"

Kategori: Däggdjur

En kväll bestämde vi oss för att jag skulle försöka visa engelsmännen älgar. Vi åkte till ett ställe där jag hade sett älg förut. Dock såg vi ingenting så jag försökte locka fram en. Efter en liten stund dök det upp en ung älgtjur som visade sig i kvällsljuset. Vi kollade på den en stund och de fick ta lite bilder.
Senare åkte vi vidare och fick syn på en ganska stor älgtjur. Det var lite för mörkt för att se hur många taggar den hade, men kronan var riktigt fin! När vi fortsatte ytterligare en bit såg vi fyra älgar på ett och samma gärde!
Engelsmännen var redan här mycket nöjda med kvällen, men innan vi skulle hem skulle vi prova en annan grej..
 
Vi åkte vidare in i ett vargrevir för att se om turen fortfarande var på vår sida. Vi stannade på ett ställe och ganska snart började några vargar att yla. Vi var alla lyckliga över upplevelsen och turen vi haft. Efter en stund drog föräldrahanen igång med några få dova yl. Det var det enda vi hörde av honom under kvällen. Vi kunde höra på ylen hur vargarna rörde sig ca 500meter bort.
 
Efter ett tag bestämde vi oss för att åka åt det hållet vi hade hört de flesta av dem. Vi stannade på ett ställe och insåg ganska snart att vi hade passerat dem, så vi åkte tillbaka en bit. Väl där drog två vargar igång och ylade ca 50meter bort! Det var kolsvart ute och skogsstämningen var precis som den ska. Efter ett tag blev de tysta och vi hörde dem inte under ungefär en kvar. Rätt som det var hörde vi hur något gnällde till bara en liten bit ifrån oss och en fjolårsvalp hade kommit ut på vägen bara 11meter ifrån oss! Den blev rädd när den uptäckte oss och sprang iväg en bit. Jag fick ganska fort upp ficklampan så vi alla såg den ståendes på vägen 25meter bort. Den stod där i tio sekunder, lite rädd och snopen, innan den försvann i mörkret igen.
 
Kvällen var helt otrolig och alla var riktigt nöjda vill jag lova! Till och från i två och en halv timme fick vi höra vargarna.
Den här händelsen kommer vara ett minne för livet och jag tror aldrig att man får vara med om något liknande igen!
 
Ibörjan lät det såhär:
 
Lite senare när de ylade på nära håll lät det såhär:
 

Det var en otroligt häftig upplevelse som inte går att beskriva med ord!

Ässön

Kategori: Fåglar

Nu har vi fått tillbaka stationsbilen så nu kan vi ringmärka ute vid Ässön igen! :)
Här kommer lite bilder från de två senaste dagarna:
 
En kväll när vi skulle ringmärka grönfinkar vid vallen var det en jorduggla som jagade för fullt. Tyvärr var det för mörkt för att få några bra bilder..
 
Efter en stund satte han sig 30m bort från ringmärkningsbordet och spanade runt.
 
Trastsångare
 
3+ rörsångare. En av ålderskriterierna är det röda ögat. (dock ser det inte lika rött ut i bilden som det var)
 
En 1k rörsångare ser ut såhär.
 
1k hona rödstjärt. Den första jag fick se i år.
 
 
Jag fick låna Zacs blixt igår så jag experimenterade lite igen med objektivet åt fel håll.
En mygga.
 
Att den där lilla saken kan göra hål i huden känns ganska otroligt.
 
Getinggadd.
 

Fluga.
 
Alien.

Från i våras

Kategori: Fåglar

Vi har ringmärkt ganska många fåglar de senaste dagarna då vädret varit bra. Uppdatering om det kommer förmodligen imorn. Nu blir det något helt annat :)

På begäran slänger jag upp ett klipp på en spelande sparvuggla från i mars.

Närbild

Kategori: Allmänt

Provade att exprimentera lite med kameran idag. Erik fotade döda insekter som han hittade med objektivet bak-och-fram. Jag var också tvungen att testa.. ;)
 
 
En stendöd broms. Skärpedjupet blev minimalt.
 
En dammig bålgeting.
 
Ikväll ska vi ringmärka vadare! Hoppas det blir många roliga arter!

Regn

Kategori: Herptiler

Tråkigt väder idag och ingen märkning på morgonen. Vi satt upp nät runt huset när det var bra väder i några timmar, men vi fångade endast två fåglar..
 
Däremot hittade Erik denna läckra groda! Fick hjälp av en vän att artbestämma den till vanlig groda. Han berättade också att den är ca 3-4 år och att det är ovanligt att de blir såhär fint "leopardfärgade" :)
 
När ringmärkningen runt huset blev misslyckat spanade vi sträckande fåglar och rovfåglar från gårdskanten istället. Efter ett tag kom det här molnet in och än har det inte slutat regna..

Dagens märkning

Kategori: Fåglar

Denna dag var en rolig dag (vilket näst intill alla dagar är här) med 126 fåglar i näten.
 
Det var väldigt dimmigt de första timmarna så gässen och tranorna flög lågt och ibland väldigt nära innan de upptäckte oss och vek av.
 
1k näktergal.
 
Hane 1k svartvit flugsnappare. Anledningen till att det redan nu går att säga att det är en hane är för att stjärtfjädrarna är svarta.
 
Senare under morgonen fångade vi två riktigt aggressiva fåglar. 1k törnskata.
 
1k större hacksett. Juvenilerna är riktigt fina med den röda hjässan! :)
 
De arga och de glada!
 
Så såg Zacs hand ut efter att han hållt den i ett par minuter.
 
Hackspett in action.
 
Det känns mer än vad det ser ut kan jag lova!
1k ärtsångare
 
Den vänstra är en rörsångare och den högra är en kärrsångare. Inte helt lätt att avgöra på utseendet alla gånger. Idag märkte vi sju kärrsångare! Förra året fick vi endast två kärrsångare under de sju veckorna som jag var här.
 
Inlägget får avslutas med en 1k härmsångare.
 
Vi får se hur länge vi hinner ringmärka imorn. Vädret verkar inte allt för lovande!
Hej hej!

Kräldjur

Kategori: Herptiler

Under soliga dagar brukar det ligga en hel del huggormar som solar längs vallen där vi ringmärker. Som mest har jag sett fem olika på samma dag.
 
Av någon anledning är det väldigt sällan jag sett hannar så det var extra kul att få syn på den här.
 
Här är en hona som ligger på samma plats varje dag.
 
På en av spågarna brukar det sitta två kärrspindlar. Båda är honor och har varsin äggkapsel under magen. De är riktigt stora! Första gången jag såg dem på håll trodde jag att det satt två möss på spången!

Veckan som gått

Kategori: Fåglar

Det har vart en härlig vecka i Kvismaren med en del nya bekantskaper och en del kära återseenden! :)
När man inte jobbar så är det sömn och fågelskådning som väger tyngst. Vi är uppe med tuppen varje morgon (såvida det inte regnar) och det är verkligen underbart när solen går upp över horisonten!
Här kommer ett antal bilder från den gångna veckan:
 
En av de vuxna havsörnarna i sitt favoritträd.
 
Vi ringmärker inte bara tättingar tidiga mornar, utan vissa kvällar märker vi även vadare. Här är en juvenil mindre strandpipare.
 
 
Som det kanske framgått innan så älskar jag månen och dess sken.
 
En dag fick vi en hona 3k+ större hackspett i nätet! :)
 
Igår fick vi en hanne 1k mindre hackspett! :)
 
Har fler bilder att ladda upp här men nu är jag för trött för att fortsätta. Det får bli imorgon! Så här såg det ut imorse och vi får hoppas att det blir lika fint imorgon!