mcarlsson

Sista veckorna för detta året

Kategori: Däggdjur

Här kommer några bilder från dagarna kring jul.
 
Jag har sett en hel del skogshöns den senaste tiden. Förhoppningsvis ökar de i antal. Här är tre tjäderhönor.
 
Här är en tupp, tagen genom bilrutan.
 
Här fick vi besök i trädgården av två dovhjortar.
 
En dimmig och regnig morgon stötte jag på en massa rådjur ute på en sjö.
 
Sju stycken kunde jag se.
 
På hemvägen fick jag syn på något som jag aldrig hittat förut. Utterspår! :) Har man tur så kanske man får syn på någon framöver.
 
En kall kväll stack vi ut för att kolla efter djur. Vi fick se en skogshare i vinterdräkt, men annars inget speciellt.
Här är en bild som är tagen mitt i natten i fullmånens sken.
 
Synd att det var den enda klara och kalla natten.
 
Kvällen efter fick jag syn på detta fenomen. En halo kring månen. Det är tredje gången jag fick se det nu och första gången det fastnade på bild.

Från förra veckan

Kategori: Däggdjur

Förra veckan var stundtals ganska intensiv. Jag hade en vän på besök så vi passade på att vara ute så mycket som möjligt under tiden som han var här.
 
I början av veckan hittade jag ett kadaver när jag var ute och spårade. Det var några dagar gammalt men det luktade fortfarande riktigt illa.
 
Vi började med att kolla efter en slaguggla som hade setts i området några dagar innan. Vi såg ingen uggla men däremot en större skogsmus.
 
Mat fanns det alltså åt ugglan. Hade lite oflyt att musen hoppade ur fokusen på bilden..
 
Det är en hel del hökugglor som rör sig längre söder ut än vanligt. Jag har bara sett några förbiflygande under den senste tiden, men här fick vi se en.
 
Lite senare åkte vi för att kolla efter en kungsfiskare. Det tog lite tid innan den dök upp så vi höll på att förfrysa både fingrar och tår kändes det som. -25 var det på morgonen och under natten hade det öppna vattendraget frusit igen där kungsfiskaren jagade. En herre i området hade då hackat upp en liten vak åt den och skulle fortsätta med det så länge den stannade kvar.
 
På hemvägen åkte vi förbi ett ställe där jag fått tips om att en kattuggla brukar sitta. Den har aldrig gjort det förut när jag varit där, men nu hade turen vänt! Den såg inte ut att vara allt för glad över vårat besök så vi var bara där en liten stund.
 
Det var en liten del av allt som hände förra veckan. Mer kanske dyker upp framöver.

Spårning

Kategori: Däggdjur

Sen snön kom har jag varit ute och spårat några gånger på olika ställen i vårat län. Vissa dagar har det gett resultat, andra gånger har jag inte hittat nått.
 
Det här är efter det första "riktiga" snöfallet. Här har sex vargar gått.
Sen det senaste inlägget har jag sett varg vid två tillfällen. En som galopperade snett över vägen och en som stod på en liten myrplätt i skogen. Dessvärre var det extremt korta möten vid båda tillfällena så det blev inga bilder. Om vargen skulle stått kvar lite längre den senaste gången så hade jag fått min absoluta drömbild! En vuxen varg i vinterlandskap på en liten myr i skogen med snöklädda småtallar. Men bilden finns kvar i mitt huvud och där försvinner den aldrig! :)
 
En dag såg jag massor av järpar. Här är en dokumentationsbild på två av dem.
 
Idag hittade jag spår från ett lodjur.
 
Här är en bild som är tagen från köksfönstret :) En av de sex rådjur vi brukar se på och kring tomten.