mcarlsson

Kvismaren

Kategori: Fåglar

I veckan fick det bli ett kvällsbesök till Kvismaren. Jag har verkligen saknat det så det var underbart att komma dit igen. Det första jag möttes av var tusentals gäss som blev uppskrämda av en förbiflygande havsörn.
Jag hade tyvärr inte tuben med mig så det fick bli lite skådande genom kameran och i övrigt bara njuta av kvällen.
 
När solen började gå ner kom gässen och tranorna inflygandes. Det är något som jag antagligen aldrig skulle tröttna på att uppleva :) Det blir helt klart fler kvällar som spenderas där framöver.
 
Senare på kvällen var det fortfarande klart väder så jag bestämde mig för att åka ut i mörkret och försöka fota stjärnhimlen.
Det blev lite sisådär för jag hade inte stativet med mig. Men med tanke på förutsättningarna så tycker jag att det blev helt ok.
 
Vintergatan. Det funkade bäst när jag la kameran på biltaket. Nästa gång tar jag med mig stativet och hoppas på att det går lite bättre, åtminståne smidigare.
 
Imorn styr jag bilen mot norr för en veckas utterinventering. Ska bli kul att komma upp till gamla skolan igen!

Fyrbent

Kategori: Däggdjur

I helgen tog jag en tur till västra värmland igen. Vi skulle ut och spana efter djur i vanlig ordning. Tanken var att försöka få syn på någon av de vita älgarna.
 
Vi fick se en hel del älgar men de vita ville inte visa sig. Här är en junior som vi fick se med sin mor vid flera tillfällen.
 
 
Tillslut blev det för mörkt för att fota så vi bestämde oss för att ge upp försöken på de vita älgarna och istället åka och lyssna efter vargar i ett av reviren i västa värmland.
När vi kommit fram till området där vi misstänkte att de höll hus satte vi oss på en höjd och inte långt efter det började de att yla. Hannen var tillsammans med valparna medan två andra vuxna var en bra bit bort när de ylade med varandra. Efter det var de tysta länge. Tiden gick och tillslut bestämde vi oss för att förflytta oss och lyssna från andra ställen. Timmarna gick och vi hörde inget vid något av stoppen. Långt in på natten fick vi tillslut höra dem igen. De var ganska utspridda och de närmsta var nog inte mer än 60-70m ifrån oss när de ylade :) Efter att de hade ylat några gånger satte vi oss på en liten kulle så att vi hade sikt ut på vägen i det nästan obefintliga ljuset i hopp om att kanske få se något gråaktigt passera. Det fick vi aldrig se, men vi hörde hur en passerade i snåren på andra sidan 20m bort.
 
 
 
 
Även om vi inte fick se några vita älgar så blev det ändå en lyckad tur och det var lika trevligt som vanligt :) Vi fick även se några rävar och rådjur.