mcarlsson

Vårtecken

Kategori: Däggdjur

I förrgår var jag, Nisse och Nilla ute i en fin gammal skog för att leta efter potentiella tjäderspelplatser. Området verkar lovande men vi hitta ingen specifik plats de vart på, utan hittade tecken på att de hade vart lite varstans. Det fanns även några fina myrar som verkar lovande för orrspel.


Under eftermiddagen som vi var där lyckades Nilla stöta upp två orrar så om de inte redan spelar så hoppas jag att de börjar snart :)

Vi tog en extra sväng när det börja mörkna för att lyssna efter ugglor, men vi hörde inget. Påväg hem sprang det dock upp en stor vildsvinsgalt framför bilen. Han hade de största betar jag någonsin sett! Han verkade lite förvånad över oss och stannade till. Efter att vi kollat på honom en stund kom jag på att jag skulle foto honom eftersom att han stod helt upplyst i strålkastarna. Givetvis tog det extra lång tid att ta upp kameran då man "måste" få fram den snabbt, och just när jag skulle slå på den sprang galten vidare.


När vi väl var inne i Karlskoga igen stod några dovhjortar och betade vid vägkanten. Det såg ut att vara samma ungkarlsgäng som vi såg för någon vecka sen.


Igår sken solen och jag bestämde mig för att kolla efter lite vårtecken. Dagen innan såg Nisse och jag två fjällvråkar så jag började med att åka till den plats vi såg dom.


När jag nästan var där fick jag syn på en vuxen duvhökshanne


Lite längre fram var det en massa sånglärkor som sjöng för fullt


På samma ställe var det ca 40 sångsvanar, några kanadagäss och några grågäss


Lite senare for jag till skogs och på vissa snöfläckar kunde man fortfarande hitta roliga spår. Här av en varg :)


Av en tio meter lång (kort) spårning går det givetvis inte avgöra enbart på spåren om det är varg eller en stor hund, men här avslöjade den sig med en skit full av älghår och benbitar.


Lite senare fick jag besök av två stjärtmesar :)


Har sett otroligt mycket rådjur nu. På ett gärde stod det ca 20 stycken. Bockarna har redan fått ganska stora horn :)


När jag var påväg hem någon km från där vi såg fjällvråkarn dagen innan såg jag nu två ormvråkar


Det var härligt och efterlängtat att höra deras skrikanden i skyn :)